در حال بارگزاری ...

متشکرم … نه، من متشکرم

تصویر یک را شکل بده
متشکرم … نه، من متشکرم

مامان، وقتی من بچه بودم بهم یاد دادی که تشکر کنم. پس چرا الان باید به بزرگها هم یاد بدی؟

بعد از اینکه پسرم به یکی از سخنرانیهام گوش داد، این سوال رو از من پرسید. سوال جالبی بود، چون تصور می کنم اغلب والدین به بچه هایشان می آموزند که در مواقع لازم تشکر کنند. متاسفانه، در دنیای امروزی که همه ما برای همه چیز عجله داریم، این رفتار مودبانه به ظاهر کوچک به راحتی فراموش می شود.

زمانی که تشکر می کنید، از مهربانی، توجه یا کمکی که از دیگران دریافت کرده اید قدردانی می نمایید. ادب و نزاکت هیچ ضرری ندارد، بلکه اغلب موجب خوشحالی طرف مقابل می شود.

بر روی گفتار خود نظارت کنید و مطمئن شوید که در مواقع زیر تشکر خود را اعلام نمایید:

۱٫ اگر کسی به شما کمک کرد یا قدمی برای شما برداشت از او تشکر کنید.

اگر این کار را نکنید ممکن است عواقب منفی داشته باشد. زنی تعریف می کرد که برای یکی از همکاران مردش که در جستجوی شغل بود، معرفی نامه ای نوشت و به او داد. وی توانست شغل مورد نظر را بدست آورد اما هرگز از آن زن تشکر نکرد. او با خودش عهد بست که دیگر به آن مرد کمکی نکند.

۲٫ در انتهای ایمیل خود تشکر کنید.

نوشتن “با تشکر” یا “سپاسگزارم” در انتهای ایمیل راه سریع و مؤثری برای قدردانی از تلاشهای دیگران به شمار می رود.

۳٫ برای راننده ای که شما را با وجود ترافیک به مقصد رسانده است نیز پیام تشکر بگذارید.

با حرکت دست در هوا به سمت چپ و راست، با گذاشتن دست روی سینه، یا با اشاره سر به سمت پایین یا خم کردن آن و … می توانید تشکر خود را به او نشان دهید. البته این حرکات برای آقایان مرسوم تر است. گفتن عبارت متشکرم یا سپاسگزارم برای خانمها کافی است چون ممکن است برداشت دیگری از آنها ایجاد شود.

۴٫ عبارت “لطفاً” نیز مثل تشکر کردن اهمیت دارد.

علاوه بر بیان تشکر، بخاطر داشته باشید که از کلمه “لطفاً” نیز در مواقع مناسب، استفاده نمایید. یک دستیار مدیر اجرایی گفت که برای ۵ رئیس کار می کند. وی اول کار رئیسی را انجام می دهد که برای درخواستهایش از کلمه “لطفاً” استفاده می نماید.

نکته تأمل برانگیز


یک مدیر فروشگاه به من گفت: “در مسیر رفتن به محل کار، حرکت اشاره زشتی به راننده ای که جلوی من پیچید نشان دادم. باور نمی کردم که روز بعد همان راننده داخل مغازه من بیاید و وقتی مرا دید گفت:” شما بودی که آن حرکت زشت را کردی” ، و ناراحت شد”.

پسر من از کودکی به خوبی می دانست که باید تشکر کند و همینطور چگونه با تشکر چیزی را رد کند: “نه، ممنون/متشکرم”. یک شب زمانی که تازه راه افتاده بود به او گفتم:” وقت خواب است”. لبخندی زد و گفت:”اوه، نه، ممنون مامان”




سوال: من خیلی تمایل دارم که از عبارت “متشکرم/سپاسگزارم” استفاده کنم. ممکن است که زیادی باشد؟

جواب: در طول یک گفتگو یکبار یا دوبار کافی است. در غیر این صورت ممکن است اثر آن را از بین ببرید و احتمالاً از خود تصویر درمانده و نیازمندی در ذهن دیگران بسازید.



منبع: برگرفته از ملزومات اتیکت کسب و کار-باربارا پچر

برای دریافت 6 فایل صوتی رایگان شامل 30 نکته اتیکتی کلیک کن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *