در حال بارگزاری ...

۱۱ سوال رایج در مورد اتیکت و آداب غذای کاری

تصویر یک را شکل بده
۱۱ سوال رایج در مورد اتیکت و آداب غذای کاری

برای اغلب ما پیش آمده است که به هنگام صرف غذا با رفتارهای ناخوشایندی از سوی دیگران مواجه شویم. در موقعیت های اجتماعی و در رویدادها و مهمانی های شغلی.

در هر موقعیتی این رفتارها ناخوشایندند و اثرات منفی بر ذهن و برداشت دیگران می گذارند اما در رویدادها و مهمانی های کاری این رفتارها اثراتی به مراتب منفی تر از موقعیت های اجتماعی داشته و تصویر حرفه ای ما را خدشه دار می سازند که اگر به فکر اصلاح و بهبود آنها نباشیم ممکن است موجب از دست دادن فرصت های شغلی و حرفه ای ما شوند.

صحبت در مورد آداب و اتیکت میز غذا مفصل است اما من قصد دارم در این مقاله به رایج ترین سوالاتی که در این زمینه مطرح می شوند پاسخ دهم. به این امید که قدری از دغدغه های اتیکتی شما عزیزان کاسته شود و بتوانید هم موجب حس خوب  همراهان خود شوید و هم  تصویر حرفه ای مثبت و موثری برای خود ایجاد نمایید. پس بدون اطاله کلام به سراغ سوال اول می رویم:

۱- کی باید صورتحساب رو پرداخت کنه؟

پاسخ:

همیشه شخصی که شما را دعوت می کند صورتحساب و انعام را می پردازد.

چند مثال:

  • اگر میزبان یک انجمن یا گروه اجتماعی هستید،‌ حتما همه چیز را از قبل چک کنید. همه هماهنگی های لازم را با افرادی که پذیرایی می کنند و پیش خدمت ها صورت دهید.
  • به عنوان میزبانِ یک غذای کاری، شما مسئولیت تمام آن رویداد را برعهده دارید تا همه چیز از نقطه شروع تا پایان بخوبی برگزار شود. به جای اینکه بپرسید «کجا دوست دارین برین؟/بشینین؟» شما به مهمان خود چند گزینه پیشنهاد داده و اجازه دهید از میان آن گزینه ها انتخاب کند. محل نشستن و راحتی مهمان خود را برای دسترسی راحتتر به آنچه نیاز دارند،‌حتما مورد توجه قرار داده و در نهایت اجازه دهید او تصمیم گیرنده باشد.
  • اگر مصاحبه شغلی شما قرار است در یک رستوران برگزار شود، مصاحبه کننده شما صورتحساب را می پردازد پس به انعام دادن شما هم نیازی نیست. فقط از میزبان که مصاحبه کننده هست تشکر کنید و حتما ظرف ۲۴ ساعت یک نامه تشکر با دست خط خود نوشته و ارسال نمایید (نوشتن با دست خط خود در اتیکت و آداب معاشرت به دو دلیل جایگاه ویژه ای دارد اول حس صادقانه بیشتری را به فرد مورد نظر منتقل می کند و دوم نشان می دهد که برای تشکر از او زمان صرف کرده اید و برایتان مهم است.)
    اگر امکان و فرصت چنین کاری را ندارید می توانید با یک پیامک (که باز هم بهتر از ارسال پیام در فضای مجازیست) مراتب تشکر خود را اعلام نمایید. در هر صورت ارسال تشکر مهم تر از جزییات دیگر می باشد پس ارسال پیامک تشکر بهتر از این است که اصلا تشکری از جانب شما صورت نگیرد.

۲- چی باید سفارش بدم؟

پاسخ:

اگر میزبان (یا مصاحبه کننده) شما هیچ پیشنهادی نداد و هیچ راهنمایی برای انتخاب غذا به شما نداشت، غذایی سفارش دهید که متوسط باشد. به عنوان غذای اصلی سعی نکنید یک پیش غذای کوچک سفارش دهید چون شما را عصبی و مضطرب نشان می دهد. از سفارش غذای بسیار گران بپرهیزید چون عدم موقعیت سنجی شما را نشان می دهد. از سفارش اسفناج، اسپاگتی و ماکارونی، ساندویچ های سنگین و به طور کلی هر غذایی که خوردنش دشوار و پر زحمت است خودداری نمایید. (چون موجب استرس بیشتر شما شده و شما را معذب می کند)

۳- کدوم لیوان آب برای منه؟

پاسخ:

لیوان ها همیشه سمت راست و بالای بشقاب شما قرار می گیرند و بشقاب نان سمت بالا و چپ بشقاب اصلی. اگر به اشتباه از بشقاب نان مصاحبه کننده نان برداشته یا لیوان او را اشتباهاً بردارید حتما بر روی تصویر حرفه ای شما اثر منفی می گذارد. چون نشان دهنده این است که از آداب غذا خوردن اطلاعی ندارید یا به حدی مضطرب هستید که این اشتباه را مرتکب شده اید. (همانطور که می دانید در اینطور مواقع شما باید نهایت سعی خود را داشته باشید که یک فرد با اعتماد به نفس نشان داده شوید حتی اگر در دلتان غوغایی از استرس و نگرانی برپاست.)

اگر تردید دارید که کدام لیوان و بشقاب نان متعلق به شماست فقط کافیست به فرد مصاحبه کننده نگاه کرده و همان کاری که او انجام داد شما هم انجام دهید. (گاهی چینش میزهای فانتزی و اشتباه هم موجب سردرگمی فردی که مهمان است خواهد شد)

۴- اگر عطسه ام گرفت چیکار کنم؟

پاسخ:

از دست راست خود برای پوشاندن دهانتان استفاده نکنید. بجای آن، به هنگام عطسه یا سرفه با دست چپ دهان خود را بپوشانید یا داخل آرنج یا شانه دست چپتان عطسه یا سرفه کنید. این کار باعث می شود که دست راست شما برای دست دادن با دیگران به هنگام خداحافظی، تمیز و آماده باشد.

۵- اگه یه شی اضافی مثل استخوان ماهی یا چربی اضافه گوشت توی دهنمون بود چیکار کنیم؟

پاسخ:

دهان خود را با دستمال سفره خود پوشانده و هر شی خارجی و اضافی را با انگشت اشاره و شصت بیرون آورید. اشیایی مثل هسته زیتون و شبیه آن را می توانید به آرامی بدون اینکه دیگران متوجه شوند با نوک زبان به سمت لب هل داده و داخل قاشق خود گذاشته و به آرامی گوشه بشقابتان قرار دهید (برای این مورد هم می توانید به آرامی از انگشتان خود کمک بگیرید). یا می توانید عذرخواهی کرده و به سرویس بهداشتی بروید و آنجا از شر آن شی اضافی خلاص شوید بدین ترتیب دور از نگاه میزبان و سایر مهمانان بدون اینکه حال آنها را بد کنید این کار را انجام می دهید.

۶- باید کمی از غذام رو باقی بزارم؟

پاسخ:

لزومی ندارد که کمی از غذای خود را در بشقاب باقی بگذارید،‌ همچنین تصویر خوشایندی نیست که نان را در آب غذای خود تلیت نموده و بخورید (این کار برای خوردن آبگوشت و کله پاچه مرسوم است که در جمع های صمیمانه و خانوادگی سرو می شوند اما همانطور که چنین غذاهایی برای مهمانی رسمی سرو نمی شود شما هم باید این شیوه خوردن را بگذارید برای وقتی دیگر و در جمعی دوستانه تر). اگر خوردن باقیمانده های غذایتان برای شما دشوار بود، بگذارید داخل بشقاب باقی بماند، دهان خود را با دستمال سفره تمیز کرده و به خوردن خاتمه دهید.

۷- چیزی که به نظرم جذاب و خوشمزه نیست مجبورم بخورم؟

پاسخ:

معمولا در رستورانها شما حق انتخاب دارید اما مواردی از مهمانیهای کاری و رسمی هست که میزبان مطابق با سلیقه خود (که البته بهتر است با سلیقه مهمان نیز هماهنگ شده باشد) یک تا چند نوع غذا را سفارش می دهد. در اینگونه موارد پاسخ به این سوال بله هست. سعی کنید بخاطر حس میزبان و احترام به زحمت او هم که شده، کمی از غذای سفارش داده شده را بچشید مگر اینکه نسبت به آن غذا آلرژی داشته باشید یا خوردن آن با باورهای شما ناسازگار باشد (مثل خوردن گوشت برای گیاهخواران یا گوشتهای حرام برای مسلمانان). فقط نیازی نیست جنجال به پا کنید یا اعلام کنید که آن را نمی خورید. می توانید به آرامی غذای دیگری بکشید یا با پیش غذا یا سالاد و دسر خود را مشغول نمایید. طوری که میزبانتان معذب نشود.

اگر بدون یکی از دلایل بالا مثلاً فقط به گوشت و سیب زمینی بچسبید و بخشی از غذای سفارش داده شده را میل نکنید،‌ رفتارتان شبیه کودکان نشان خواهد داد. (البته به خاطر داشته باشید مجبور نیستید همه غذاها را بخورید اما برای چشیدن می توانید امتحان کنید. حتی در مورد غذای بوفه هم در هربار سفارش نباید بیش از ۳ نوع غذا برای خود بکشید. چون تصویر ناخوشایندی از خود خواهید ساخت.)

۸- وقتی به طور موقت از پشت میز بلند میشم دستمال سفره رو کجا بزارم؟

پاسخ:

هنگامی که در طی غذا خوردن نیاز به ترک میز داشتید، دستمال سفره خود را روی صندلی گذاشته و صندلی را به زیر میز هل بدهید. نیازی نیست اعلام کنید کجا می روید مخصوصا اگر آن مکان سرویس بهداشتی باشد. فقط کافیست قبل از بلند شدن از پشت میز بگویید: «لطفا منو ببخشید/ ببخشید منو، الان بر می گردم»

۹- وقتی چیزی لای دندون یک نفر گیر کرده و مشخصه، باید بهش بگم یا نه؟

پاسخ:

از خرد و هنر خود کمک بگیرید. اگر تصمیم دارید به مصاحبه کننده خود بگویید تکه ای سبزی لابه لای دندانهایش گیر کرده است، بهتر است آن را با «می دونم که ترجیح میدین بدونین واسه همین …» شروع کنید تا توجه فرد را جلب نمایید. به احتمال زیاد با شنیدنش اندکی ناراحت می شود اما اگر قرار ملاقاتی با یک فرد مهم پیش رو داشته باشد از شما سپاسگزار هم خواهد شد.

۱۰- اگر لیوان نوشیدنیم ریخت چیکار کنم؟

پاسخ:

اگر چنین اتفاقی افتاد، آن را کنترل و مدیریت نمایید (به پیش خدمت خبر داده تا دستمالی را برای تمیز کردن محل خیس بیاورند) و سپس فراموش کنید. اگر روی لباس فرد دیگری ریخت قطعا باید عذرخواهی کنید اما فقط یکبار عذرخواهی صادقانه کافیست بیش از آن هم او را معذب می کند هم حس شما را بدتر. (فقط به صادقانه بودن و لحن آن دقت کنید مبادا با لحن متکبرانه یا طلبکارانه ای عذرخواهی خود را انجام دهید). هیچ لزومی ندارد که به حرف زدن در مورد آن ادامه دهید. در عوض تمرکز اصلی خود را بر روی گفتگو و مکالمات داخل جلسه بگذارید.

۱۱- اگر چنگالم افتاد روی زمین چیکار کنم؟

پاسخ:

چنگال افتاده بر روی زمین همانجا می ماند. اگر قاشق،‌ چنگال و یا چاقوی شما بر روی زمین رستوران افتاد، نیازی نیست زیر میز شیرجه زده تا آن را بردارید. با آرامش پیش خدمت را صدا بزنید. آنگاه چنگال را با خونسردی از روی زمین برداشته به پیش خدمت داده و از او بخواهید قاشق، چنگال یا چاقوی دیگری برای شما بیاورد و به مکالمه خود ادامه دهید.

نکات آخر در مورد اتیکت و آداب غذا خوردن:

صرف وقت برای آموختن و ارائه بهترین تصویر حرفه ای از خود،‌ یک سرمایه گذاری بر روی موفقیت آتی شما در کسب وکارتان هست.

آخرین نکته اینکه لطفاً پیش از نشستن پشت میز غذا موبایل و تکنولوژی را کنار بگذارید. همانطور که می دانید یکی از مهم ترین و رایج ترین خطاهای عصر جدید به هنگام صرف غذا و یا انتظار برای سرو شدن آن این است که افراد به جای برقراری ارتباط با سایر مهمانان فقط با گوشی همراه خود مشغول هستند و به حضار اهمیتی نمی دهند. این موضوع بی توجهی شما به افراد حاضر در جلسه را می رساند و تصویر حرفه ای شما را پایین خواهد آورد. پس مراقب روابط حرفه ای خود باشید.

شما هم می توانید در مورد آداب غذا خوردن به ویژه در حیطه کسب و کار، سوالات خود را همینجا مطرح کنید تا به آنها پاسخ بدهیم.

برای دریافت 6 فایل صوتی رایگان شامل 30 نکته اتیکتی کلیک کن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *