در حال بارگزاری ...

چی بپوشیم؟

تصویر یک را شکل بده
چی بپوشیم؟

یکی از دغدغه های همیشگی افراد به هنگام رفتن به رویداد یا مهمانی نحوه پوشش مناسب آن رویداد است. و این دغدغه برای بانوان بدلیل مواجه بودن با گزینه های بیشتر بسیار پر رنگتر می باشد تا جایی که همیشه با سوال «چی بپوشم؟» مواجه هستند. در حیطه کسب و کار نیز با این سوال و دغدغه مواجه هستیم و از طرفی اگر قصد داریم یک تصویر حرفه ای از خود به نمایش بگذاریم پس به پوشش حرفه ای نیز نیازمند خواهیم بود. حال این پوشش حرفه ای چگونه است؟ اتیکت کسب وکار چه قواعدی برای آن دارد؟ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

و سوالاتی مشابه آن که قصد داریم در این مقاله با پاسخ دادن به برخی از سوالات دوستان مواردی را در مورد پوشش حرفه ای و اتیکت مرتبط با آن خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.

کراوات زدن یا نزدن؟

دوست عزیزی در مورد کراوات زدن سوال پرسیدند و اینکه کجاها پوشیدن آن مناسب نیست و آیا ممکن است بستن کراوات موجب عدم اجازه ورود به برخی سازمانها برای ما بشود؟ یا اینکه جای دیگری ما را با کراوات مشاهده کرده باشند و بگویند به همین دلیل این فرد را به سخنرانی یا مهمانی رسمی یا سازمانی دعوت نمی کنیم؟

پاسخ:

همانطور که مطلع هستید زدن کراوات در سازمانهای دولتی و دانشگاهها مجاز نیست البته ممکن است فردی به چنان جایگاهی رسیده باشد که با وجود کراوات زدن هم او را با افتخار دعوت نمونده و بپذیرند (مثل پروفسورها و پزشکانی که در خارج از کشور اقامت دارند و برای یک کنفرانس دعوت می شوند) برخی از شرکتهایی که شبه دولتی بوده یا فضا و قوانین پوششی را به این شکل انتخاب می نمایند نیز ممکن است زدن کراوات را جایز و پسندیده ندانند.

پس وظیفه شما این است که قبل از حضور در آن مکان قوانین پوششی سازمان یا شرکت مورد نظر را بررسی نموده و انتخاب کنید که چه پوششی می تواند برای شما و جایگاهی که در اختیار دارید یا می خواهید به آن جایگاه در آن سازمان یا شرکت دست یابید، مناسب بوده و با تصویری که می خواهید از خود بسازید هماهنگی داشته باشد.

بله ممکن است از ورود شما به آن رویداد و سازمان یا حتی دعوت شما جلوگیری شود. در مورد اینکه شاید شما را با کراوات در جای دیگری مشاهده کرده و به آن دلیل از ورودتان جلوگیری به عمل آید بعید می دانم اما این واقعیت هم در همه جای دنیا وجود دارد که حتی موقع استخدام پروفایل شبکه های اجتماعی شما چک می شوند تا ببینند چه تصویری از خود در فضای مجازی ساخته اید. آیا مطابق موازین سازمان مورد نظر هست یا خیر.

در کشور ما هم چنین امری صورت می گیرد. تا جایی که یکی از روسا روزی به بنده گفت خانم فلانی (منظورش یک همکار دیگر بود) به خاطر عکس پروفایل نامناسب که حراست هم آن را دیده است، برای ترم آینده دعوت به همکاری نخواهد شد.

به طور مثال استادی به دانشگاه ما دعوت شدند و از قضا جایگاه خوبی هم در جامعه علمی و اجتماعی در اختیار داشتند . ایشان با کراوات سخنرانی کرده و مطالب خود را ارائه دادند و در آخر نیز چنین بیان نمودند: «ببینین من انتخاب کردم پاشم وایسادم، تو یکی از دانشگاه های تهران هم جلومو گرفتن که منو راه ندن اما من گفتم من مدلم همین شکلی هست اگر خواهان تدریس من هستین منو به همین صورت می پذیرین.» ( شما وقتی جایگاهی برای خود داشته باشید می توانید چنین رفتار کنید و الا همه جا و تحت هر شرایطی، این رفتار و برخورد قرار نیست جواب مناسبی داشته باشد و ممکن است به ضرر کار و تصویر حرفه ای شما تمام شود)

پس پیشنهاد من به شما این است که بسیار بر روی تصویر حرفه ای خود دقت کنید و با توجه به هدف و مخاطبتان (و البته ارزشهای خود) بهترین گزینه را انتخاب نمایید. به عبارت دیگر الفبای تصویر شخصی خود را با توجه به این معیارها طراحی نمایید.

کت و شلوار جیغ؟

دوست عزیز دیگری در مورد کت و شلوارهای طرح دار و رنگ و طرح های تند و درشت پرسیدند که چگونه است؟ آیا چنین طرح هایی جزو پوشش حرفه ای محسوب می شود؟

پاسخ:

این مورد نیز به فرایند شناسایی مخاطب شما بستگی دارد و اینکه طبق تصویری که می خواهید از خود ساخته و به نمایش بگذارید آن را طراحی نمایید. اما از لحاظ اتیکت کسب وکار، رنگ پوشش حرفه ای هم برای خانم ها و هم برای آقایان به ترتیب شامل این سه رنگ می شود: سورمه ای ، مشکی و خاکستری/توسی.

تیپ و ظاهر شما باید در عین شیک و آراسته بودن، ساده نیز باشد. طبق قوانین اتیکت جهانی، هرچقدر زرق و برق و طرح های خاص و غیر معمول در پوشش شما کمتر باشد، پیام و حرف شما به مخاطب (که می تواند همکار،‌ مدیر یا مشتری شما باشد) سریع تر منتقل شده و میزان حواس پرتی آنها بخاطر زرق و برق های اضافی کمتر خواهد بود. به ویژه در ثانیه های طلایی اول که بیشترین توجه مخاطب به شماست و نباید آن را از دست بدهید.

و اگر تمایل دارید رنگی را وارد پوشش حرفه ای خود نمایید و این امکان و اختیار برای شما وجود دارد (به طور مثال خود صاحب شرکتی هستید یا از طرف سازمان/شرکت حق انتخاب به شما داده شده است) سعی کنید از رنگ سازمانی خود بهره ببرید به طور مثال در کراوات و المانهای ظریف دیگر (که البته باید به رنگ سایر اجزا لباس شما نیز همخوانی داشته باشد). 

کفش و پیراهن چه رنگی؟

دوست عزیز دیگری در مورد رنگ کت و شلوار حرفه ای و پیراهن و کفش پرسیدند که برای آقایان چگونه باید باشد؟

 پاسخ:

همانطور که در پاسخ قبلی گفته شد، رنگ های حرفه ای برای پوشش حرفه ای به ترتیب سورمه ای، مشکی و خاکستری هستند (نوک مدادی نیز در این طیف قرار دارد).

رنگ پیراهن رسمی و حرفه ای سفید و سپس آبی آسمانی ساده بدون طرح است.

جورابی که انتخاب می کنید حتماً باید تیره تر از کفش و بلند باشد. جوراب ساق کوتاه و یا بدون ساق به هیچ عنوان در پوشش حرفه ای پسندیده و مناسب نیست چه برای خانمها چه برای آقایان.

کفش و کمربند نیز باید همرنگ هم باشند. (که برای خانمها کیف و کفش باید به یک رنگ انتخاب شوند)

ساده و شیک واسه خانوما

عزیز دیگری از ما خواستند که بگوییم یک پوشش ساده و شیک برای خانمها چگونه است؟

 پاسخ:

به تصویر حرفه ای مورد نظری که قصد ایجاد آن را برای خود دارید بستگی دارد. می خواهید یک مدرس حرفه ای نشان داده شوید یا یک مدیر؟ و یا شغلی دیگر؟

درون سازمان هستید؟ یا شرکت خصوصی؟

برندی که می خواهید برای خود بسازید نیز در پوشش حرفه ای شما نقش دارد.

اما به طور کلی رنگ های حرفه ای برای خانمها هم شامل رنگهای مشکی، سورمه ای، طوسی و قهوه ای می شوند. (مشکی در ایران برای خانمها رایجتر و رسمی تر از سورمه ای محسوب می شود). و هرچقدر ساده تر و منظم تر بپوشید بهتر است.

لباسی که می شود یک المان ظریف آن را به رنگ سازمانی خود اختصاص دهید.

قانون اتیکت جهانی که قبل از این نیز ذکر شد، شیک بودن در عین سادگی و آراستگی است.

محیط و فضای جلسات و رویدادهای کار نیز برای انتخاب لباس باید در نظر گرفته شوند .

سطح مخاطبین،

انتظار مخاطبین،

هدف خودمان.

اینها مواردی است که الفبای تصویر شخصی را بر اساس آنها باید طراحی نماییم.

آرایش غلیظ؟

 دوست عزیزی پرسیدند چرا گفته می شود آرایش در مناسبات رسمی بد است؟ در بیرون از ایران خانمها در قرارهای کاری حتما باید خیلی آراسته باشند ولی داخل ایران اگر خانمی آراسته باشد و آرایش کند معمولا رشد سازمانی نخواهد داشت.

 پاسخ:

آرایش به خودی خود بد نیست، آرایش غلیط و تند مناسب محسوب نمی شود و در اتیکت بین الملل نیز این قانون وجود دارد. هم در مورد آرایش هم در مورد لباس و هم جواهرآلات. آرایش، لباس و جواهرآلات باید در حدی باشد که حواس مخاطب شما به آن اجزا نرود. به دو دلیل:

اول اینکه در اتیکت کسب وکار بین الملل جنسیت مطرح نیست (برخلاف اتیکت اجتماعی) و با خانمها و آقایان به یک شکل رفتار می شود یعنی بر اساس رتبه و مقام نه بر اساس جنسیت.

دوم همانطور که در پاسخهای قبل ذکر شد هرچیزی که حواس مخاطب را پرت کند به ضرر ماست چون باعث می شود وقتی بخواهیم پیام خود را منتقل کنیم و حرفمان شنیده شود،‌حواس مخاطب به آن اجزا پرت شده و ثانیه های اول که بسیار مهم هستند را از دست بدهیم (آرایش غلیظ یکی دیگر از آن موارد است) و حالب است که بدانید این امر مختص خانمها نبوده و برای آقایان هم صدق می کند چه در مورد آرایش چه در مورد لباس چه در مورد جواهرآلات.

پس طبق قانون زیبایی،‌شیک بودن و آراستگی در عین سادگی آرایش بانوان نیز باید ملایم بوده و از رنگهای ملایمی برای آن استفاده شود.

شما هم می توانید سوالات خود را در این زمینه در قسمت دیدگاه مطرح کنید تا به آنها پاسخ دهیم.

برای دریافت 6 فایل صوتی رایگان شامل 30 نکته اتیکتی کلیک کن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *