در حال بارگزاری ...

اول خانمها یا اول آقایان؟!

تصویر یک را شکل بده
اول خانمها یا اول آقایان؟!

ما اغلب اوقات با این سوال شما در مورد جوانمردی و جنتلمن بودن مواجه می شویم: چه زمانی و چگونه مردان باید با زنان، جوانمردانه* رفتار کنند و جنتلمن باشند؟ همانطور که متوجه شدید این یک سوال بسیار ظریفیست که بستگی زیادی به شرایط دارد. بنابراین، در این مقاله می خواهیم به این موضوع و موقعیتهای مربوط به آن بپردازیم، اما حتی اگر به طور کلی به قانون “اول خانمها” اعتقاد داریم، باید بدانیم که در بعضی شرایط مردان باید اول باشند. پس اجازه دهید موقعیتهای مختلف و چگونگی رفتار در آنها را در این مقاله با هم بررسی نماییم.

موقعیت شماره 1: پایین رفتن از پله ها

تصور کنید یک خانم و آقایی با هم به جلوی پله ها رسیدند. خب، اگر عرض پله ها به اندازه کافی برای دو نفر بزرگ باشد، هر دو می توانند با هم از پله ها پایین بروند. ولی اگر فضا برای دو نفر کافی نبود، چه؟ چه کسی باید اول برود؟ پاسخ: آقا.

دلیل: واقعاً ساده است. مرد اول باید برود تا بتواند از خانم بخاطر احتمال لغزیدن پا و زمین خوردن محافظت کند. در قدیم به خاطر پیراهنهای پر چین و پر طمطراقی که خانمها به تن می نمودند برای حرکتهایی نظیر پایین یا بالا رفتن از پله ها نیاز به حمایت آقایان داشتند ولی در زمان حاضر که پوشیدن چنین لباسهایی بجز در موارد خاص دیگر مرسوم نیست باز بخاطر کفشهای پاشنه بلند ممکن است با خطرات این چنینی مواجه باشند. پس جلو رفتن آقا به هنگام پایین آمدن از پله ها می تواند نقش حمایتی داشته باشد.

موقعیت شماره 2: بالا رفتن از پله ها

در اینجا نیز وضعیت مشابه وضعیت قبلیست: اگر پله ها برای اینکه خانم و آقا با هم بالا بروند عرض و فضای کافی دارد، پس باید هر دو با هم بروند. و آقایی که می گوید “اول خانمها” نشان می دهد که بخوبی آموزش ندیده است.

دلیل: در این موقعیت خطر سقوط به عقب بسیار کم است، پس دلیل خوبی نیست. حالا تصور کنید خانم اول بالا برود و آقا به دنبال او. سر آقا و چشمهای او در چه سطحی قرار می گیرند؟ درست پشت کمر به پایین خانم! و حتماً شما هم موافقید که هیچ خانم با وقاری تمایل ندارد این بخش از آناتومی بدن خود را در این وضعیت نمایشی قرار دهد.

موقعیت شماره 3: در خانه یکی از دوستان

شما به عنوان یک زوج دعوت شده اید، به خانه دوست خود می رسید، زنگ در را می زنید، و در بروی شما باز می شود. در این موقعیت در اغلب موارد، خانم باید اول وارد شود.

دلیل: ادب، خانم احتمالاً لباس زیبایی پوشیده، ترجیح این است که اجازه دهیم میزبان ابتدا او را تحسین کند، یا اینکه ابتدا با او سلام و احوالپرسی نماید. اگر آقا تنها کسی است که دوست دعوت کننده را می شناسد، پس باید ابتدا او وارد شود تا خانم را به دوستش معرفی نماید.

موقعیت شماره 4: ماشین

اتومبیل اینجاست و منتظر ورود زوج مورد نظر. برخی از آقایان فکر می کنند که اگر در این موقعیت در را به روی خانم باز کنند و بگذارند اول او سوار ماشین شود جنتلمن و مودب نشان می دهند. اما واقعیت این است که بستگی به موقعیت دارد.

دلیل: ما نباید بگذاریم که خانم خود را از روی کل صندلی های عقب رد کند تا صندلی نزدیک به در را برای آقا که دومین نفر سوار می شود، خالی بگذارد. اگر فقط یک در باز باشد، آقا اول سوار می شود، روی دورترین صندلی می نشیند و اجازه می دهد خانم همراهش روی صندلی نزدیک به در بنشیند (چرا؟ بدلیل پوشش خانمها رد شدن و عبور از صندلی ها سخت و دشوار است و برای اقایان راحتتر ضمن اینکه این حرکت برای خانمها زیبا نیست). به این شکل خانم اولین کسی هم خواهد بود که پیاده می شود. اما، اگر آقا بتواند ماشین را دور زده و از در سمت مقابل وارد شود، پس خانم اولین نفریست که از همان در اول سوار خواهد شد.

موقعیت شماره 5: آسانسور

به آسانسور می رسید. چه کسی باید اول وارد شود، خانم یا آقا؟ در اینجا این خانم است که اول وارد می شود و اولین نفر هم بیرون می آید.

دلیل: ادب ، آقا به خانم اولویت می دهد، در آسانسور را برای او نگه می دارد، و ورود و خروج با وقار و زیبای او را تماشا می کند. برای خروج از آسانسور هم، آقا در را با دست خود نگه داشته، و به خانم اجازه می دهد اول او بیرون بیاید.

موقعیت شماره 6: رستوران

وقت شام است و یک رستوران با غذاهای خوشمزه رزرو شده است. چه کسی باید اول وارد شود؟ قبلاً آقا اول وارد میشد، اما …

دلیل: به طور سنتی آقا اولین نفر در نظر گرفته می شد، چون او کسی بود که رستوران را رزرو کرده و بعد هم باید با گارسون ها سروکار داشته باشد. اما امروزه خانم ها هم در مواردی رستوران رزرو می کنند و قبض را هم می پردازند، پس اگر خانمی به نام خود رستوران را رزرو کرده، پس او هم باید ابتدا وارد شود!

موقعیت شماره 7: اماکن عمومی

اکنون زوج خوشبخت ما در خیابان قدم می زنند و می خواهند وارد یک مکان عمومی مانند مغازه ، موزه ، ایستگاه و غیره شوند … در اینجا هم رفتار مودبانه و جوانمردانه می گوید که آقا اول وارد شود.

دلیل: او باید ابتدا بررسی کند که آیا مکانی که قصد دارند وارد آن شوند برای خانم مناسب است یا خیر. اگر چنین نبود، هر دو آنجا را ترک می کنند و به این ترتیب خانم بخاطر انتخاب اشتباهش، تصویر نامناسبی از خود نمی سازد زیرا هیچ کس او را ندیده است.

بعد از خواندن این مقاله ممکن است فکر کنید بیشتر اوقات که “اول آقایان” گفته شدند! اما در واقع چنین نیست، رفتار جوانمردانه و مودبانه برای خدمت رسانی، نشان دادن احترام، و هر چیز خوشایندی، اول خانم ها را در اولویت قرار می دهد.


*جوانمردی و رفتار جوانمردانه در فرهنگ ایرانی بار معنایی فراتر از رفتار مودبانه دارد و این کلمه در فرهنگ ما با رفتار و منش پهلوانی همراه می باشد. اما در اینجا این کلمات  از بُعد ادب و نزاکت و مهربانی مورد استفاده قرار گرفته اند. ضمن اینکه جوانمرد بودن و منش پهلوانی داشتن با دیگران، بسیار صفت والاییست که از دید من نشان از همدلی و ادارک وسیع فرد دارد و مختص یک جنسیت نیست و هر کسی می تواند چنین رفتاری را در زندگی و مرام خود اتخاذ نماید. و این همان اتیکت است چرا که با رعایت اصول اتیکت نشان می دهیم که به موقعیت و شرایط دیگران توجه داشته و آن را درک می کنیم، به دیگران و خودمان احترام می گذاریم، و رفتار صادقانه ای با دیگران داریم. 



 

برگرفته از :

acdebernadac.com

14 نظر

  1. “دلیل” ها بنظر من فوق العاده خوب و کاملا منطقی هستند. همیشه معتقد بودم که در پشت هر رفتاری که به عنوان پسندیده و با نزاکت خوانده میشود یک فلسفه یا دلیل منطقی وجود دارد و بحث های شما به زیبایی آنرا ثابت میکند.

    1. سلام جناب آقای کارگر
      اگر طور کلی بخواهم بگویم پاسخش این است که طوری رفتار کنید تا به دیگران حس امنیت بدهید، یعنی با رعایت پروتکلها، عدم ایجاد استرس اضافی برای آنها، همدلی و دادن امید و روحیه به دیگران

      اما اگر با جزئیات بیشتری بخواهید موارد را بدانید مقاله https://etiquetteland.com/socialdistancing/ مطالب مفیدی را در اختیارتان قرار خواهد داد.
      سپاس از همراهی ارزشمند شما

    2. سلام خوبید
      در مهمانی ها دوستانه وقتی وارد مهمانی میشویم با خانوم های حاظر در مهمانی که اغلب خانوم دوست های خانوادگی مون هستن کدام رفتار درست است؟
      اینکه شما دست دراز کرده و با خانومها دست بدهید یا اینکه منتظر بمانیم آنها اگر دست دراز کردن دست بدهیم ، نکردند دست ندهیم

      1. سلام و سپاس.

        خیر

        در آداب اجتماعی آقایان برای دست دادن با خانمها پیشقدم شوند

        صبر کنید اگر خانم دستش را برای دست دادن با شما پیش آورد با او دست بدهید.

        در غیر این صورت شما هم دستتان را برای دست دادن جلو نبرید

  2. سلام استاد عزیز من متاسفانه از همون ابتدا اداب معاشرت رو اشتباه انجام دادم ،یعنی گاهی اوقات دست میدادم ،و کاهی اوقات دست نمی دادم
    یعنی با همه یکسان رفتار نمی کردم( با بعضیها دست مس دادم با بعضیا دست نمی دادم ) چطور می تونم از این عادتم برگردم و قواعد مربوط به شرایط کرونا رو رعایت کنم ،؟

    1. سلام جناب کارگر گرامی
      خب قدم اول همین اگاهی نسبت به اشتباهتون هست که پیدا کردید. و قدم دوم ایجاد عادت درست هست. یعنی باید سعی کنید دونه دونه اداب درست رو رعایت کنید و تبدیل به عادتش کنید.

      در مورد دست دادن هم که فعلا در شرایط کرونا دست ندید و جایگزینها رو انتخاب کنید. مثل علامت ناماسته هندی یا گذاشتن دست روی قلب. در باقی موارد هم دونه دونه هرجایی که فکر می کنید اشتباه انجام دادید از این به بعد درستش رو انجام بدید

      1. عرض ادب و احترام . سوال من این هست در نامه های اداری اگر قرار بر این باشد که افرادی دعوت شوند در نوشتن اسامی اولویت با خانمها میباشد یا اقایان

        1. سلام و عرض ادب
          در آداب حرفه ای یا اتیکت کسب و کار، جنسیت افراد دارای اولویت نیست بلکه مقام و رتبه و جایگاه افراد هست که رتبه رو مشخص می کنه
          پس طبق همین اصل بر اساس جایگاه افراد در نظر بگیرید

  3. هیچ وقت این قواعد مزخرف زن سالار رو نمیپذیرم مگه شما خانما کی هستید که توقع احترام بیشتر از سوی آقایون رو دارید ؟؟ ادب و معرفت و … هم هیچ ربطی به جنسیت نداره

    1. اول: سلام، این اولین نشانه ادب هست

      دوم: با این طرز فکر پس میشه گفت شما هم تفکرتون مرد سالارانه ست درسته؟!

      سوم: قواعد و قوانین اتیکتی برای ایجاد حس امنیت و خوب، به تدریج در جوامع به وجود اومدن
      و حتی خیلیاش در ادیان الهی توصیه شدن پس اینکه شما یا دیگران بپذیرید یا خیر توفیری ایجاد نمی کنه و انتخاب خودتونه.
      هر کسی مختاره دیدگاه و منشش رو انتخاب کنه و البته که شخصیتش هم بر همون اساس شکل میگیره و به نمایش می گذاره

      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *